Våren närmar sig – Får jag tvätta bilen på uppfarten?

Våren närmar sig – Får jag tvätta bilen på uppfarten?
14/03/2022 ivan
Våren närmar sig - Får jag tvätta bilen på uppfarten?
2 minuters läsning

Hur får man tvätta bilen hemma på uppfarten?

Våren närmar sig med stormsteg och många bilägare vill se sin bil ren och vårfin, men många tvättar sina bilar där man inte bör göra det. Får jag tvätta bilen på uppfarten?

Under flertalet år har det skrivits otaliga artiklar och det har startats kampanjer om att biltvätt på gatan eller uppfarten inte är lämplig, det är till och med förbjudet i många av landets kommuner (i exempelvis Jönköping kan det leda till 10 000 kronor i böter). Att skölja av bilen med bara vatten jämställs med en regnskur. Det är när avfettning, schampo och andra kemikalier används som tvättandet påverkar miljön, särskilt om orenat vatten hamnar i dagvattenledningar eller i vattendrag.

Om man ändå verkligen vill tvätta bilen hemma så endast en lätt tvätt som är tillåten, det innebär ingen avfettning och endast miljömärkta produkter. Dessutom måste det ske på en grusplan eller gräsmatta, detta gäller dock som sagt inte i alla kommuner så kolla upp vad som gäller innan du startar.

Vart ska jag tvätta bilen?

Idag finns flertalet alternativ för en mer miljövänlig tvätt. Vi har flertalet gör-det-själv tvätthallar runt om i landet med både oljeavskiljare och andra reningssystem. Vi har automatiska biltvättar som gör arbetet åt dig och vi har dom senaste åren fått fler och fler bolag som tvättar bilen på plats där du befinner dig.

Dessa bolag jobbar oftast med “vattenfri” tvätt och produkter som är utvecklade för att inte skada miljön. Det tycker vi på Carswipe är fantastiskt och vi rekommenderar såklart det senaste alternativet ifall möjligheten finns.

Miljömärkt biltvätt med Bringwash

Vill du inte tvätta bilen själv? Ha någon som kommer till din bil och tvättar den på plats? Samt erbjuder miljömärkt biltvätt? Då är vår partner Bringwash ett alternativ för dig! Bringwash är biltvätten som kommer till dig. Bringwash applicerar ett miljömärkt, ph-balanserat och skyddande rengöringsmedel på fordonets yta. Medlet löser upp smuts inom några minuter och gör det väldigt lätt att ta bort med hjälp av mikrofiberdukar.

Läs mer på Bringwash

Går du i tankarna om att sälja eller köpa en begagnad bil? Kolla in Carswipe