Ska du resa utomlands med bilen i sommar? Det här behöver du ha koll på

Ska du resa utomlands med bilen i sommar? Det här behöver du ha koll på
16/05/2022 ida
resa utomlands med bilen
3 minuters läsning

För dig som ska resa utomlands med bil finns en del saker som måste ordnas och hållas koll på innan avfärd för att undvika trubbel under resan. Här listar vi saker som är bra att tänka på både inför och under resan.

Saker att förbereda innan resa utomlands med bil:

 1. Grönt kort från försäkringsbolaget visar att bilen har en gällande trafikförsäkring i ditt land. I vissa länder och med särskilda försäkringsbolag behövs inget grönt kort, så dubbelkolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller för din resa.
 2. Bilens registreringsbevis (den blå delen). Ta gärna kopia på den och förvara någonstans där originalet inte är.
 3. Bilens instruktionsbok och en parkeringsskiva
 4. ID- handlingar så som körkort eller polisens ID-kort. Utanför EU/EES krävs ett internationellt körkort. Det internationella körkortet är enbart en översättning av ditt körkort, så ta med båda handlingar. Läs mer här om hur du skaffar ett internationellt körkort.  Ta gärna kopior på handlingarna och förvara någon annanstans än orginalen, utifall att orginalen skulle bli stulna eller tappas bort under resan.
 5. Reflexväst och Varningstriangel, alkomätare, bogserlina, extranyckel och extra lampor till bilen är ett krav att ha i bilen i många länder.
 6. Märk upp bilen med S-märke. Om du reser inom EU räcker det med EU-flaggan och S på bilens registreringsskylt. I Tyskland, Frankrike och Italien länder krävs också en miljödekal.
 7. Gör en ordentlig kontroll på bilen och säkerställ att allt fungerar som det ska och att alla nivåer av olja, kylvätska, spolarvätska osv. är bra. Kolla också att reservdäcket är i bra skick. Ta även med reserver utifall det skulle behöva fyllas på. I Grekland och på vissa färjor är det dock olagligt med en fylld reservdunk med bensin.
 8. Ska du resa utomlands med hund är det mycket viktigt att ta reda på vad som gäller i förväg och ta fram korrekt och fullständig dokumentation som krävs. Om du inte har rätt dokumentation kan hunden i värsta fall avlivas, så det är extremt viktigt att se till att vara korrekt förberedd. Börja i god tid då det ibland kan ta upp till 4 månader att få tag i rätt dokumentation.

Saker att ha koll på när du är utomlands:

 1. I de flesta EU-länder är det förbjudet att prata i telefon i bilen, så se till att hands-free högtalare finns. I Spanien är det även förbjudet att använda hörlurar. Detta är viktigt att hålla koll på då lagbrott leder till dryga böter.
 2. Många länder har vägtullar som ska betalas, så det kan vara bra att köpa en dosa för kontaktlös betalning för smidigare genomfart genom tullarna.
 3. Töm alltid bilen på värdefulla saker, framförallt på natten. För kortare stopp kan det vara bra att dölja sådant som ser stöldbegärligt ut.
 4. Undvik tomma och öde parkeringsplatser och vägar. Plocka inte upp liftare och stanna inte för “olyckor” vid vägen.
 5. Lås bilen ordentligt när du ska lämna den och kör gärna med låsta dörrar och fönster.

Källor: Volvia, IF, MSverige, reseledaren.nu

Läs mer