Sälja bil till bilhandlare? – Tänk på detta innan du säljer

Sälja bil till bilhandlare? – Tänk på detta innan du säljer
17/08/2020 lmg
2 minuters läsning

Vill du slippa allt jobb och överlåta hela säljprocessen åt någon annan är det bästa alternativet för dig att lämna in bilen hos en bilhandlare eller att byta in bilen.

Smidigt och bekvämt att sälja sin bil

När du använder dig av en bilhandlare lämnar du endast över nycklar och dokumenten och låter dem sköta resten. Du behöver inte tänka på pappersarbete, provkörningar eller avtal. Bilhandlarna tar hand om allt. I många fall behöver du inte ens tänka på ägarbytet utan bilhandlaren sköter det också. Förutom allt nämnt tidigare ingår ofta tvätt och städning av bilen.

Oseriösa företag

Glöm inte att det faktiskt finns oärliga och oseriösa bilhandlare. Man kan lätt tänka att eftersom det är ett registrerat företag är det automatiskt trovärdigt men så är inte alltid fallet. Innan du använder dig av en bilhandlare för att sälja din bil är det bra att kolla upp recensioner som företaget mottagit. Är det många som har varit missnöjda med sin bilaffär är det stor chans att du kommer få en likadan upplevelse.

Då du slipper praktiskt taget allt arbete gällande bilaffären kommer det att kosta därefter. Bilhandlare tar en provision på bilen när den blir såld. Provisionen varierar beroende på priset som bilen säljs för.

Inbyte av din bil

Säljer du din bil med avsikt att köpa en ny bil kan du istället byta in din bil direkt hos bilhandlaren och lägga eventuell mellanskillnad till din nya bil. Smidigt för dig som hittar en bil du vill ha hos samma bilhandlare, däremot blir det oftast en dålig affär ekonomiskt sett. Inbytesvärdet är ca 20-30 procent lägre än vad försäljningspriset hade varit på en bil om du sålt den.

Så summa summarum. Det som avgör om du vill sälja bilen privat eller genom bilhandlare är hur mycket tid du är villig att lägga ner på bilaffären och om de pengarna du sparar på att göra arbetet själv är värt för dig – eller inte.

I vilket fall gäller det att vara noggrann i sin förundersökning vare sig du väljer att sälja bilen privat eller genom bilhandlare. Allt för att säkerställa att du inte blir lurad och att du får en så lyckad bilaffär som möjligt!