Så lagar du ett stenskott i lacken

Så lagar du ett stenskott i lacken
29/05/2022 ida
laga ett stenskott i lacken
3 minuters läsning

Ett stenskott i lacken kan bli en förödande historia om man inte tar hand om det i tid. Skador i lacken kan leda till rost som sprider sig och gör att större delar av lacken lossnar. Den lackgaranti som nya bilar ofta har gäller inte för stenskott vilket innebär att man själv får stå för de kostnader som rostskadorna orsakar. Men, att laga ett stenskott i tid är inte svårt.

Förberedelser för att laga stenskott

Ta för vana att kolla efter stenskott med jämna mellanrum för att hitta dem innan skadan hinner bli för stor. Har det redan hunnit bli rost så måste den slipas bort innan ny lack kan målas i. Se också till att peta bort all lös lack så håller reparationen längre. Om stenskottet inte har gått igenom grundlacken så räcker det med att ta bort lös lack och tvätta med avfettning som inte lämnar någon fet hinna.

Börja med att kolla upp vilken färg bilen har med hjälp av dess färgkod. Detta kan du ta reda på via antingen bilens registreringsnummer, chassinummer eller bilfinformationsskylt/lapp/dekal på bilen i form av en liten metallbricka. Beroende på bilmärke och typ finner man lappen/dekalen på olika ställen på bilen. Oftast finner man den i motorrummet eller på insidan av förardörren vid B-stolpen. Färgen brukar stå efter rubrikerna:

Paint No. / Lacknr. / Ext. Color / Body Color / Ppg Code / Paint / Body Paint Colour.

Här finns en bra lathund från Lackman. Beroende på hur mycket färg som behövs så finns det olika typer av färg, antingen på stift, flaska med pensel eller spray.

Såhär lagar du ett stenskott i lacken

För de minsta skadorna räcker det att lägga på lite färg med en tandpetare, tändsticka eller blomsterpinne. Lite större stenskott målas i med pensel och för de största används spray. När lacken väl är lagd kan man välja att lämna det så eller finputsa det så att det ser snyggare ut.

  1. Börja med att tvätta rent runt stenskottet med syntetisk förtunning eller avfettning. Se till att ta bort all smuts, fett och döda insekter.
  2. Skrapa bort all lös lack, säkerställ att du tagit bort minsta lilla flaga
  3. Slipa bort all rost med hjälp av ett grovt sandpapper.
  4. Lägg på lacken, arbeta snabbt och undvik stekande sol. Se till så att det inte bildas en vall av lack runtom skadan.
  5. Slipa med ett fint sandpapper (grovlek 2000) över lacken när den har torkat, för att ta bort ojämnheter. Ha även gärna lite vatten på slipytan.
  6.   Slutligen: Putsa upp ytan med en liten klick rubbing och en mjuk trasa
  7. Klar!

Stenskott i vindrutan

Ett stenskott i vindrutan är inte lika lätt att laga själv, men minst lika viktigt att fixa i tid då det kan leda till större sprickor i vindrutan som skapar en säkerhetsrisk för dig och dina medtrafikanter. En av Carswipes samarbetspartners Ryds bilglas är en mycket bra firma som lagar stenskott i vindrutan. Boka din lagning här https://rydsbilglas.se/partners/carswipe/?book=1#/booking-wizard/step-1-job-type

Källor: Bilpuls.se, MSverige.se