Olika typer av lackbehandling – så skyddar din bil mot rost, stenskott och smuts

Olika typer av lackbehandling – så skyddar din bil mot rost, stenskott och smuts
13/06/2022 ida
olika typer av lackbehandling
3 minuters läsning

Bilens lack är en av de saker som ger bilen sin karaktär. Den behöver utstå ett tufft klimat med många väderomställningar men också stå emot smuts, sand och salt från vägarna. För att bevara livslängden på lacken finns några olika saker att göra.

För den som inte vill lägga dyra pengar på att lackbehandla sin bil så kan det räcka med att tvätta bilen regelbundet och själv laga små stenskott eller andra skador som uppstår. Men, för den som vill investera i bilens lack så finns några olika alternativ:

Bilvax

Att vaxa bilen är en metod där man lägger en blandning av vax, lösningsmedel, silikonvätskor, PTFE och färgämnen på bilens lack. Vaxet hjälper att stöta ifrån UV-strålning och föroreningar så som smuts, vägsalter och olja. Vaxet ger inte ny glans men kan i viss mån jämna ut ojämnheter och eventuella fel i lacken.

Keramisk lackförsegling

Vanlig billack är porös och släpper in solens UV-strålning, föroreningar och smuts vilket gör att den bryts ner och blir matt med tiden. Med lackförsegling läggs en yta ovanpå lacken som gör att bilen behåller sin glans bättre. Keramiska lackskydd är relativt nya på marknaden. De härdar när de kommer i kontakt med luften och skapar en glasartad hinna utanpå bilen. Det är ett av de absolut bästa skydden då det skyddar mot alla typer av kemikalier, frätmärken från insekter och fågelspillning. Det gör också att smuts lossnar lättare, skyddar mot solens UV-strålar (som bleker lacken). Vissa typer av keramiskt lackskydd med extra tjock hinna kan dessutom skydda mot tvättrepor och mekaniskt slitage. Bilen blir dessutom lättvättad och står emot alla typer av väder och vind bättre.

Lackförsegling håller i flera år och fungerar även bra på aluminiumfälgar och detaljer i plast och glas.

Foliering

Vid foliering läggs en film utanpå bilens befintliga lack, antingen i samma färg som bilen eller någon helt annan. Många använder foliering för att byta färg på bilen och ge den ett originellt uttryck. Folien skyddar också mot stenskott och repor, och om lacken har skador sedan tidigare så kan foliering vara ett bra alternativ för att ge bilen en nybilskänsla. Har bilen stora skador i lacken av till exempel rost är foliering dock inte att rekommendera eftersom folien inte fäster lika bra.

Foliering kostar olika mycket beroende på storleken på bilen och val av design på folie. Mönster eller speciella färger kostar vanligen mer än vanliga färger.

Vill man sedan ta bort folien går det bra att lämna in bilen på en rekondfirma som gör jobbet åt dig.

Läs mer:

Är din bil förberedd för vintern? Detta bör du tänka på!

Allt du behöver veta om bildäck

Vilka utgifter kan man räkna med som bilägare?

Källor:
Startuning.se, cdbilvårdsprodukter.se, Lotabilård.se