Mercedes Benz VISION EQXX – elbilen med räckvidd på 1000 km på en laddning!

Mercedes Benz VISION EQXX – elbilen med räckvidd på 1000 km på en laddning!
09/05/2022 lmg
Mercedes Benz VISION EQXX - elbilen med räckvidd på 1000 km på en laddning!
2 minuters läsning

Mercedes har presenterat en ny koncept-bil, Vision EQXX, som ska vara revolutionerande tack vare sin långa räckvidd på 100 mil per laddning.

https://www.youtube.com/watch?v=8_O70MOK-Cg&t=2s

Starka batterier och en exceptionell aerodynamisk design

Med fokus på starka batterier som är kraftigare än vanliga batterier och en exceptionell aerodynamisk design så ska bilen kunna gå längre. Designen har en luftmotstånds-koefficient på bara 0,17 vilket har en stor betydelse för bilens räckvidd. Detta med tanke på att två tredjedelar av den elektriska kapaciteten går till att just jobba emot luftmotståndet. Det som särskiljer just Vision EQXX från andra bilar är dess smala, platta nos och långa bakdel. Den har också genomskinliga, externa skydd utanpå hjulen som motverkar i princip all turbulens.

Solpaneler på elbilens tak

Vision EQXXs starka batterier och teknik möjliggör enligt Mercedes att 95% av den energi som lagras i batterierna till slut når hjulen. Energidensiteten är högre i dessa batterier vilket innebär att mer energi ryms på en mindre yta. Man har alltså inte kompenserat på bilens vikt eller storlek för att få in så mycket energi som möjligt. För att dra så lite energi som möjligt ur batterierna i onödan så kompletteras även laddningen med solpaneler som placerats på elbilens tak. Dessa ger elektricitet till bilens interna elektriska system.

Vision EQXX är inte avsedd för produktion. Den är snarare en demonstration av Mercedes tekniska kunnighet. Däremot hoppas de på att kunna använda delar av tekniken och integrera dessa i framtida produktionsbilar.

Liknande inlägg:

Källor:
Mercedes-benz.com, Hitechglitz.com