Laddhybrid eller elbil – Vilket drivmedel ska jag välja?

Laddhybrid eller elbil – Vilket drivmedel ska jag välja?
23/03/2022 ivan
Laddhybrid eller elbil
2 minuters läsning

Laddhybrid eller elbil 2022?

Elbil eller laddhybrid är en fråga som många bilköpare ställer sig idag. Vilket drivmedel lämpar sig bäst?

Skillnad mellan elbilar och laddhybrider

Laddhybriden kallas även plug-in-hybrid och har två motorer: en förbränningsmotor och en elmotor. Laddhybider har precis som elbilar ett batteri som kan laddas från elnätet, men batteriet räcker inte lika långt som det i de renodlade elbilarna. Laddhybrider tankas därutöver med bensin eller i några fall diesel. I framtiden förväntas även laddhybrider som kan köra på förnybara drivmedel.

Den första frågan och absolut viktigaste du bör ställa dig är:  Kan jag ladda min elbil hemma? Om svaret är ja så kan en ren elbil vara det enkla svaret på din fråga. Kör du dessutom mycket korta sträckor i stadstrafik så är svaret ännu mer givet.

Om du inte kan ladda hemma – Är det kört då?

Det enkla svaret är såklart att välja en laddhybrid istället. Men om du inte använder din bil på daglig basis och inte kör längre sträckor så kommer det räcka att du laddar bilen ungefär var fjärde dag. Den stora frågan blir då tillgången till allmänna platser att ladda bilen. Detta bör således kollas upp innan du tar ditt beslut. Hur lång tid tar det egentligen att ladda en elbil?

Laddhybrid eller elbil 2022 – Vilken ska jag välja?

Trenden går mot rena elbilar och 2022 blir antagligen året då rena elbilar överträffar laddhybrider i nyförsäljning. Med en elbil så slipper man underhåll av förbränningsmotorn och får ett större batteri vilket innebär bättre räckvidd. Vår slutsats är kort och gott att du ska välja bil efter dina behov och möjlighet att ladda. Hur du än väljer så får du en guldstjärna i miljötänk.

Mer om elbil och laddhybrid:

Ökning av elbilar för tredje året i rad – se vilka elbilar som är populärast

Så många svenskar köper hybrid eller elbil 2021

3 spännande eldrivna SUV:ar