Här är sommarens 10 bästa roadtrip-mål i Skåne

Här är sommarens 10 bästa roadtrip-mål i Skåne
25/04/2022 ida
Här är sommarens 10 bästa roadtrip-mål i Skåne
4 minuters läsning

Roadtrip i Skåne i sommar med 10 härliga destinationer

För er som är sugna på att ge er ut på roadtrip i Skåne i sommar har vi skapat en guide med sevärdheter som är perfekta för de som älskar natur, historia och vackra platser. Välj rätt bil för ditt äventyr och sätt på en bra spellista och ge er ut på roadtrip i Skåne! För er som vill ha en romantisk roadtrip läs mer här.

1. Nimis

besök Nimis i sommar

Foto: Kameratrollet.se/nimis

Ett konstverk som uppförts utan tillstånd i Kullabergs naturreservat av konstnären Lars Vilks. Det består av höga torn byggda av drivved, trädgrenar och plankor. Att ta sig till konstverket kräver relativt god kondition då man behöver vandra en bra bit in i skogen och ta sig över branta sluttningar och hala trädrötter och stenar för att komma dit. Parkera på Himmelstorps Café och följ stigen som går upp bakom det, markerat med N på stenar och träd.

2. Dalby Stenbrott

roadtrip till dalby stenbrott i sommar

Dalby Stenbrott eller Knivsåsens Stenbrott är en dold guldklimp för de som tycker om att bada och hoppa från klippor. Platsen som mellan 1893 och 1958 varit ett stenbrott har nu blivit en vacker badplats med fantastisk utsikt från toppen av branten. Parkering finns i direkt anslutning till stenbrottet.

3. Ales Stenar

Roadtrip till ales stenar i sommar

Foto: Jorchr, CC BY-SA 3.0

Ales stenar är en gammal skeppsättning från senare järnåldern. Den består av 59 stora stenblock och är 67 meter lång. Stenarna är placerade på en höjd med fantastisk utsikt över Österlen och Östersjön.

4. Söderåsens nationalpark

roadtrip till söderåsen i sommar

Söderåsens nationalpark är belägen strax öster om Helsingborg. Här finns många vandringsmöjligheter. Alla, från de som vill ta en lugn runda med barnvagnen runt sjön till de mest erfarna vandrare, har något att hämta hos denna vackra plats. Här finns också grillplatser och naturum. Området är dominerat av bokskog men har också häftiga branter, magiska utsiktsplatser och porlande vattendrag. Här finns en stor parkering i direkt anslutning till parken som dessvärre ofta är högt belastad under sommartid. Se till att inte lämna något värdefullt i bilen då det förekommit inbrott i parkerade bilar.

5. Österlen

Roadtrip till brösarps backar i sommar

foto: Ulf Bodin

Österlen i sydöstra delen av Skåne bjuder på många sevärdheter. Här finns allt från mysiga caféer, vackra trädgårdar, mysiga hantverksbutiker till museér, men också fantastiskt vacker natur. Brösarps backar är något som många förknippar med Österlen och är ett böljande landskap med magnifik utsikt över Verkeåns dalgång. Parkera på Brösarps Backars rastplats.

6. Smygehuk

gör en roadtrip till Smygehuk i sommar

Sveriges sydligaste udde ligger belägen öster om Trelleborg. Udden är en platt sandudde som omges av stenstränder. På sommaren hålls många aktiviteter av olika slag, bland annat med konst, musik och kultur. Vid udden finns också glasskiosk, café, fiskrökeri, butiker och mycket annat.

7. Forsakar

Roadtrip till forsakar i sommar

Forsakar är ett av Skånes största vattenfall och ligger i Forsakarsravinen vid Linderödsåsens östra sluttning, Degeberga. Ravinen och dess framspringande källor har skapat ett klimat för många växter och djur att trivas i och har därmed en stor mångfald av olika växtarter och insekter.

8. Sofiero Slott

gör en roadtrip till Sofiero Slott i sommar

Sofiero Slott utanför Helsingborg byggdes under senare 1800 – talet och har används flitigt som sommarresidens för både Oscar II och Gustav VI Adolf. Här finns massiva rhododendronsamlingar med över 10 000 buskar. Vandra i parken och ät något gott på restaurangen, orangeriet eller café som parken besitter.

9. Jakriborg

Roadtrip till Jakriborg i sommar

Jakriborg är ett bostadsområde i Hjärup strax utanför Lund där husen är byggda i medeltida stil men med modern inredning. Här finns smala gator och gränder och tätt byggda hus med brant sluttande tak. Att vandra runt i staden ger känslan av att färdas tillbaka till medeltiden.

10. Kiviks Musteri

roadtrip till kiviks musteri i sommar

Kiviks musteri har fantastiska äppelodlingar och anordnar allt från äppelsafari till äppelblomsfrukost. Här kan man också vandra i äppelträdgårdarna eller ta en god lunch i restaurangen.

Bra länkar för en roadtrip i Skåne

Hitta bilen som ska ta dig genom sommaren roadtrip här