EU låter Sverige slopa skatten på bensin och diesel

EU låter Sverige slopa skatten på bensin och diesel
29/09/2022 ida
EU låter sverige slopa energiskatten
1 minuter läsning

Eu tillåter numera Sverige att ta bort skatten på bensin och diesel

Nu står det klart att Sverige kommer få lov att ta bort skatten på bensin och diesel under en begränsad tid. Detta kan innebära mycket lägre drivmedelskostnader för bilägare i Sverige.

EU-ländernas industri- och konkurrenskraftsministrar samlades i Bryssel under torsdagen 29:e september. Där beslutade de bland annat att Sverige får (under maximalt tre månader) lov att slopa energiskatten på bensin och diesel. Detta baserat på en begäran som Sverige skickat in i maj tidigare i år.

Många av de partier som nu står under regeringsbildning (SD, M och KD) gick till val på sänkta drivmedelspriser. Hur de ställer sig till EUs beslut kommer visa sig framöver och sedan ligger beslutet hos riksdagen.

En slopad energiskatt skulle innebära ett sänkt literpris med över tre kronor per liter bensin och över en krona per liter diesel. Detta underlättar ekonomiskt för alla bilägare som har en bensin- eller dieseldriven bil. För dig som ska köpa en begagnad bil är det (i alla fall inom närmsta tiden) gynnsamt att satsa på en bensindriven bil. Här kan du läsa mer om vilka begagnade bilar som säljer bäst just nu.

Källa: Teknikens Värld