Det här behöver du tänka på när du reser med hund i bilen

Det här behöver du tänka på när du reser med hund i bilen
20/05/2022 ida
resa med djur i bilen
3 minuters läsning

Att tänka på med hund i bilen

I många familjer ingår ofta en eller flera hundar som också vill följa med på resor och äventyr med bilen. Men, det kan inte göras hur som helst, utan det finns vissa saker man måste tänka på när man reser med hund i bilen. Här är några av dem.

  • För att se till att hunden inte kan komma till skada under färden måste du se till så att hunden är säkrad vid inbromsning. Hundar får inte vara lösa under färd och det finns olika alternativ att säkra dem på, bland annat transportburar, särskilda säkerhetsbälten eller lastgaller.
  • Transporteras hunden i en bur eller liknande måste den vara bra ventilerad och ge möjlighet till skugga. Buren ska också vara lagom stor för hunden, läs mer om de regler som gäller för mått av transportburar. Hunden ska kunna stå och sitta på ett naturligt sätt.
  • Övrigt bagage ska inte kunna falla på hunden och skada den. Buren ska inte heller kunna välta, ramla eller flyga fram vid inbromsning.
  • Vid långa resor ska hunden rastas och ges vatten minst var 6:e timme. Den ska få mat med högst 24h mellanrum.
  • Du får bara transportera hunden om den mår bra och är lämpad för det. Sjuka eller skadade hundar får bara transporteras i nödfall till veterinär. Rådfråga med veterinär innan avfärd om det är lämpligt att köra hunden till kliniken.

Att förvara hunden

Hunden får förvaras högst tre timmar i bilen vid stillastående. De får tillfälligt förvaras i bilen vid transporter och övernattningar i samband med resor, vid vistelse i områden där husdjur inte är tillåtna eller områden för tävlingar och utställningar och utbildningar för hunden.

Att lämna hunden

Man får aldrig lämna djur i bilen om det finns en möjlighet att temperaturen överstiger +25°C eller -5°C. Även om bilen ställs i skugga och med ett öppet fönster kan det bli väldigt varmt och hunden riskeras att överhettas. Det är inte bara temperaturen som avgör värmen i bilen utan även luftfuktigheten. Det är extremt viktigt att följa dessa regler eftersom överhettade hundar i värsta fall kan avlida.

Resa utomlands med hunden

När du ska resa utomlands med hunden är det viktigt att börja planera i god tid. Du måste bland annat anmäla resan till tullverket för att inte skapa misstankar om smuggling. Du måste också kolla vad som gäller i det land du ska resa till. Finns inte de korrekta handlingarna om hunden finns en risk att landets tull väljer att avliva den, så det är extremt viktigt att se till att allt är korrekt och på plats.

Källor: JordbruksverketTullverketVolviaSvenska kennelklubben (SKK)