Byta till sommardäck – allt du behöver tänka på!

Byta till sommardäck – allt du behöver tänka på!
06/05/2020 lmg
4 minuters läsning

Våren närmar sig med stormsteg och snart är det dags att byta till sommardäck. Frågorna kan vara många och nedan listar vi på Carswipe vad vi tycker att du bör tänka på.

Hårdare gummi för högre temperaturer

Sommardäck tillverkas i ett material som är särskilt anpassat för årstidens vägförhållanden. Det är hårdare än vinterdäckets gummi och har en viskositet som ger ett bra grepp. Det hårdare gummit är anpassat för temperaturer som inte är alltför låga. Är det för kallt blir sommardäcken ännu hårdare, och då fungerar de inte på ett optimalt sätt. Gummiblandningen i vinterdäck är istället mjukare, och förlorar därmed sina egenskaper när temperaturerna blir högre. Sommardäckets mönster ska vara designat för att enkelt och effektivt leda bort vatten och på så sätt minska risken för vattenplaning vid vått väglag. De ska också rulla lätt; det ger en lägre bränsleförbrukning och sänker därmed utsläppen!

Det finns en däckvariant som sägs fungera lika bra på sommaren som på vintern, så kallade “allrounddäck”, men de flesta experter är överens om att dessa däck aldrig fungerar helt optimalt i det nordiska klimatet. Sommar och vinter skiljer sig helt enkelt för mycket åt för att däcken ska kunna garantera en riktigt säker funktionalitet.

EU:s däckmärkning

Alla sommardäck som säljs inom EU måste förses med en miljömärkning som ger information om hur däcket påverkar bränsleförbrukningen, hur bra våtgrepp det har och hur högt buller det genererar. Märkningen ser likadan ut som den för till exempel vitvaror, och resultaten presenteras i en A–G-skala.

Kompromissa aldrig med säkerheten!

Försök aldrig komma undan så billigt som möjligt när du köper nya däck! Det är fullt möjligt att chansa lite och köpa däck för bara några hundralappar, men det gör du då med livet som insats. Är årets testvinnare för dyra så satsa på en tidigare testvinnare istället! Allteftersom de stora tillverkarna släpper nya modeller sjunker de äldre i pris, utan att för den sakens skull ha tappat i kapacitet och förmåga, såklart. De stora däcktillverkarna satsar enorma summor pengar på att ständigt förbättra sig, och därför kan de leverera de absolut bästa däcken.

När är det dags att byta ut sina gamla sommardäck mot nya?

Livslängden beror på en rad olika faktorer; hur tung din bil är, hur mycket du kör, hur du kör och på vilket underlag du kör, bland annat. Därför är det förstås svårt att lägga fram någon form av generell beräkning på hur länge ett sommardäck håller. Kontrollera lufttrycket och hjulinställning regelbundet så håller däcken längre! Att köra runt med för lite luft eller felaktiga inställningar sliter på däcken i onödan. Det är lagligt att köra med sommardäck som har ett mönsterdjup ner till 1,6 mm, men tänk på att våtgreppet försämras markant när det närmar sig 3 mm.

Undantag vid snö och slask!

Glöm inte att det är tillåtet – och till och med nödvändigt enligt lag – att använda vinterdäck om vinterväglag råder även efter den 15 april! Odubbade vinterdäck är det krasst sett tillåtet att använda hela året, men eftersom de inte är anpassade för sommarväglag är det inget som rekommenderas.

Rätt storlek för din bil

Tänk på att däck går att köpa i många olika dimensioner, och priset skiljer sig mellan de olika varianterna. Om du inte känner dig säker på vilka dimensioner du ska ha kan du antingen titta på däcken du redan har eller hitta dem i bilens registreringsbevis!