10 Tips för dig som ska sälja bil privat

10 Tips för dig som ska sälja bil privat
19/08/2020 lmg
10 Tips för dig som ska sälja bil privat
8 minuters läsning

Ska du sälja din bil privat? Vi har samlat 10 Tips för dig som ska sälja bilen privat

Att sälja bilen privat kan vara krångligt, därför har vi tagit fram 10 Tips för dig som ska sälja bil privat. Nästan var tredje svensk tycker det är jobbigt att sälja bilen privat. Därför har vi skapat Carswipe, för att du enklare och tryggare ska kunna sälja din bil privat – se så funkar Carswipe.

1. Sätta pris på bilen

Det händer dock att det din bil är värd inte är det du kan sälja bilen för. För att se vad du faktiskt kan få ut i pengar av din bil är det bäst att titta igenom blocket efter liknande bilar och se vad för pris de ligger ute för. Glöm inte att ta hänsyn till bl.a. ålder, miltal och utrustning när du jämför. Värt att tänka på är att inte överskatta värdet på bilen. Billiga bilar är det som säljs, de bilar som ligger kvar på blocket ligger ofta kvar av den anledningen att folk tycker det är för dyrt. Tänk dock på att räkna med en viss prutförmån på priset då detta oftast blir aktuellt.

Tips

När du lägger upp din bil med Carswipe så har vi automatisk värdering på din bil som du kan använda.


2. Besikta och serva bilen

Ska du sälja din bil är det bra att besikta och serva bilen om det är tid för det. Har du småskador i och på bilen, se till att laga och fixa dessa innan du annonserar ut din bil. Exempel på detta är stenskott. Oftast täcker försäkringen dessa. Du kommer få betala självrisken men har du ett stort/flera stenskott kan det vara värt. Glöm inte att kika i serviceboken och se till att den är ifylld.

Tips

När du lägger upp din bil med Carswipe så kan du välja att boka ett test via Carjoy för att få fram ett testprotokoll som visas med din annons hos Carswipe.


3. Städa din bil

När du ska sälja bilen är det nödvändigt att rensa ur bilen på alla tillhörigheter. Töm alla fack och stolsfickor. Glöm inte att titta i springan mellan sätet och mittenfacket på bilen, det händer alltför ofta att småsaker ramlar ur fickan och hamnar där. Dammsug, tvätta och om du har möjlighet, putsa och polera lacken.

Tips

Visst är det tråkigt att städa bilen?  Med vår partner Bringwash kan du boka en miljövänlig biltvätt när du skapar en annons via Carswipe.


4. Dokument och tillbehör inför försäljning av din bil 

Ta fram bilens dokument och tillbehör. Registreringsbevis, protokoll från bilprovningen, instruktionsbok, samtliga reservnycklar, dragkrok och ev. extra däck även fakturor från exempelvis lagningar är bra att visa upp vid försäljningen.


5. Annonsering av din bil

När du checkat av föregående steg är det dags att lägga ut bilen till försäljning. Som nämnt tidigare finns det många olika plattformar där du kan annonsera ut din bil. Men den stora frågan du behöver komma underfund med är om du vill annonsera privat eller genom en bilhandlare.

Något som gäller vare sig du säljer privat eller hos bilhandlare är att du som säljare behöver lämna korrekta uppgifter om bilen. Har bilen ett allvarligt fel som inte är synligt och du inte nämner det kan en köpare stämma dig, begära ut skadestånd eller häva köpet. Något man alltid ska göra vid försäljning är att uppmuntra köparen till att själv ta en noggrann titt på bilen innan köpet går igenom. Är det något fel på bilen som köparen borde sett vid undersökningen tidigare men som upptäcks efter köpet, är det köparens ansvar och inte ditt.

Tips

Skapa en annons kostnadsfritt hos Carswipe idag – du betalar endast vid slutförd affär. Se vår transparenta prismodell.


6. Kontakt med köpare

När du säljer bilen privat behöver du vara anträffbar och du kan förvänta dig en hel del mail och telefonsamtal. Det är något du slipper när du lämnar in din bil hos en bilhandlare, men har du tid och möjlighet till att besvara alla kan du tjäna på det då en bilhandlare tar en förmedlingsavgift. Du behöver även vara beredd på att de allra flesta som kontaktar dig kommer vilja pruta så ha färdigt i åtanke vad du är villig att ge som sista försäljningspris så du inte blir ställd i telefonen när någon prutar.

Tips

Väljer du att sälja bilen med Carswipe så kommer köparen aldrig kunna kontakta dig, budgivning + slutförande av affären med hemleverans av din sålda bil till köparen fixar vi!


7. Provkörning av bilen

De allra flesta som ska köpa bil vill ta en titt på den och även provköra innan de kan ta ett köpbeslut. Ett möte med en potentiell köpare är bra för dig som säljare också. Be om namn och telefonnummer och kolla uppgifterna. Bestäm träff på en plats där du känner dig trygg, gärna en allmän plats med folk runt omkring. För att säkerställa att du träffar rätt person är det alltid en bra ide att be köparen att legitimera sig.

När den potentiella köparen ber om provkörning är det allra bäst att följa med i bilen. Beroende på vilket försäkringsbolag du har täcks inte förlust eller skador av din stöldförsäkring om du har lämnat över bilens nycklar. Har du inte möjlighet att följa med på provkörningen – ta köparens legitimation i pant.

Tips

Säljer du bilen med Carswipe så fixar vår leveransperson med provkörning av bilen.


8. Avtal/kontrakt när du säljer din bil

När det är dags att genomföra ett köp är det en bra idé att skriva ett avtal eller kontrakt. Skriver ni inget kommer köplagen att gälla. I kontraktet förtydligar ni skicket på objektet, pris och även vad som ska ingå i köpet. Detta gör det enkelt för båda parter att se exakt vad ni kommit överens om. Säljer du genom blocket erbjuder de gratis juridiskt giltiga köpekontrakt som ni signerar i mobilen eller datorn med mobilt bank-id. En mall för ett köpekontrakt kan du enkelt googla fram.

Tips

Efter avslutad affär via Carswipe får du ett digitalt köpeskontrakt


9. Betalning för din bil

Det enklaste och säkraste sättet att ta betalt är genom Swish. Köparen kan då inte dra tillbaka pengarna i efterhand och de överförs direkt. Överstiger summan 150 000 kr kan man dock inte använda sig av swish.

Vid köp över 150 000 kr är det bättre att vända sig till banken. Du som säljare och köparen träffas då tillsammans på banken och gör en överföring därigenom.

Handlar det om stora summor vilket det ofta gör vid bilköp ska man helst undvika kontanter.

Att göra betalningen genom en banköverföring på internet är inte att rekommendera. Det händer att bedragare uppger falsk identitet och avbryter överföringen precis efter köpet. Eftersom köparen har uppgett falsk identitet kan du inte få tag på personen och den har då kört iväg med din bil.

Tips

Köparen av din bil kan enkelt ansöka om finansiering av din bil via vår partner Lån & Spar Bank – ändå upp till 600 000 kr.


10. Ägarbyte av bilen

Sista steget i försäljningen är att genomföra ägarbytet. I Transportstyrelsens app kan du enkelt genomföra ägarbytet som då går igenom direkt. För att kunna göra detta behöver du ha skannat in bilen genom QR koden som du finner på ditt registreringsbevis.

Har du inte tillgång till appen kan du istället fylla i ägarbyteshandlingarna (den gula delen) och skicka in den via post till Transportstyrelsen. För att säkerställa att handlingarna verkligen skickas in är det bäst att du tillsammans med köparen postar det direkt. Tänk på att det tar ett par dagar innan ägarbytet går igenom. Tills det är du som ägare skyldig att betala skatt och parkeringsböter för bilen.

Tips

Vid avslutad affär hos Carswipe hjälper vi er med ägarbytet tryggt, säkert och digitalt via videosamtal. 


Sälja bil via Carswipe

Med Carswipe köper du och säljer bil på dina villkor, du kan skapa en annons helt kostnadsfritt och betalar endast vid slutförd affär, skapa en annons här.


Läs även; Köpa begagnad bil privat – det här måste du veta innan.