Volvo lanserar ny elbil EX90

Volvo lanserar ny elbil EX90
16/01/2023 lmg
Volvos lanserar ny elbil EX90
2 minuters läsning

Volvo presenterade under hösten deras nya och helt elektriska SUV, Volvo EX90

Vi går nu in i ett nytt år, ett år där elbilar blir allt fler. Vi lever i en tid då klimatet är ständigt ett samtalsämne. En fråga vi ofta ställer oss är vad vi själva kan göra för att bidra till ett bättre klimat.

För många innebär det att byta bil, evetuellt till en elbil. Elbilar släpper inte ut några avgasutsläpp. Om du ska köra bil är elbil det bästa alternativet ur miljösynpunkt. Vi t ex tidigare skrivit om hur Volvo stoppar försäljning av bensin- och dieseldrivna bilar i Danmark.

För att du kör utan koldioxid samt kväveoxid. Räknar man bort utsläppen från elproduktionen vinner fortfarande elbilar överlägset mot bensin och diseldrivna bilar. I samband med ett ökat intresse för elbilar lanserar allt fler bilmärken fler elbilar.

Volvo presenterade under hösten deras nya och helt elektriska SUV. Den nya elbilen vid namn EX90 är efterträdaren till XC90. När Volvo presenterade EX90 meddelade de två olika drivlinor, båda helt eldrivna. EX90 Twin Motor Performance har topphastighet på 180 km/h. Instegversionen levererar 300 kW och 770 newtonmeter och gör 0-100 km i timmen på 5,9 sekunder. Det är en fyrhjulsdriven bil med 517 hästkrafter.

Laddning, räckvidd och leverans

Enligt autonytts rapportering om den nya elbilen, har undersökning gjorts utifrån WLTP som visar på att EX90 i standarsutförande har en räckvidd på 60 mil. Bilen kan även snabbladdas med effekter upp till 250 kW. Dess snabbladdning tar 30 minuter och har då laddat upp till 80 procent från ett tomt batteri. Volvo EX90 går nu att förhandsboka redan nu och kommer att börja vara leveransklar mellan mars och maj år 2024.

Kort sammanfattning av Volvo EX90

Den nya modellen erbjuder plats åt sju personer med hög komfort oavsett destination. Volvo meddelar att bilen har dubbelriktad laddning. Med all maskinvara på plats gör det att bilen har potential till att driva ditt hem, lagra ström samt sälja överskott via elnät. Ljudsystemet kommer från Bowers & Wilking och ger dig en ljudupplevelse utöver det vanliga. Likt tidigare bilar från Volvo är även denna modell mycket säker. I samband med lidar och passageraravkänning ger det bilen högsta nivå av säkerhet.