Vilka utgifter kan man räkna med som bilägare?

Vilka utgifter kan man räkna med som bilägare?
23/05/2022 ida
bilbudget
5 minuters läsning

Ett bilköp är för många en stor utgift och då är det viktigt att ha koll på ekonomin. Hur vet man om man har råd att köpa och äga en bil? Här är exempel på utgifter man måste räkna med som bilägare.

kostnad köpa bil

Kostnad för bilen

Begagnad bil

Det finns lite olika alternativ när man köper en bil. Det billigaste alternativet är ofta att köpa en begagnad bil. Det man dock måste ha i åtanke är att även om en begagnad bil är billigare så kan den bli dyrare i drift än en ny bil. Äldre bilar går sönder oftare än nya. Ju äldre bilen är och ju längre den har gått desto större är risken att du kan råka ut för dyra reparationer.

Nyköp av bil

Att köpa en sprillans ny bil är ofta väldigt dyrt och i samma sekund som bilen börjar användas så sjunker den drastiskt i värde. Redan efter fem år har bilens ursprungliga värde halverats. Däremot är den fräschare än en begagnad bil och behöver inte besiktas förrän efter 3 år. Det kostar alltså mindre i reparation och service än en begagnad. Även däcken är nya och fräscha. För att få hjälp på traven med den dyra summan kan man ta ett billån. Att ta ett lån för att finansiera en sprillans ny bil är en ekonomisk risk just eftersom bilens värde sjunker så snabbt. Vid försäljning av bilen kan värdet ha sjunkit så pass mycket att lånet är dyrare än bilens värde.

Privatleasing

Att leasa en bil innebär att man “hyr” en bil under en längre period och därmed slipper betala kontantinsats eller ta ett billån. Man betalar istället en fast månadskostnad för bilen vilket gör det enkelt att hålla koll på ekonomin. Leasingkostnaden bestäms tillsammans med bilförsäljaren och baseras på antalet körmil, hyrans löptid, försäkringspremie, serviceavtal osv. Att privatleasa bilen är något dyrare än att ta ett billån (utan bilen som säkerhet) och ställer vissa krav på hur bilen används och underhålls.

underhåll av bil

Kostnader för underhåll och drift

Det finns några obligatoriska utgifter som tillkommer med bilen, bland annat fordonsskatten, försäkring och besiktning.

Fordonsskatt, försäkring och besiktning

Skatten är olika hög beroende på typen av bil. Sedan ska en trafikförsäkring betalas. Försäkringens pris varierar beroende på bilen, ägarens kön och ålder och om man väljer att halv- eller helförsäkra bilen utöver trafikförsäkringen. Besiktningen kostar från några hundralappar till strax över tusenlappen beroende på vilken firma man väljer och vad bilen väger.

De utgifter som inte är obligatoriska kan du anpassa själv genom att välja olika dyra alternativ. Dessa utgifter är ofta flexibla och kan variera mycket beroende på vilken typ av bil du har. Därför är det viktigt att kolla upp den specifika bilens historik och driftkostnader innan köp.

Service

Service på bilen ska göras helst en gång per år för att hålla bilen fräsch och frisk och förebygga kostsamma skador. Att göra service regelbundet på bilen ökar också dina chanser att få din bil såld i framtiden, då detta är något som bilköpare kollar på när de köper en begagnad bil. Beroende på hur långt bilen har gått, tidigare servicehistorik och bilens skick kostar servicen olika mycket, men brukar ligga som lägst på några tusenlappar.

Drivmedel

Beroende på vilken typ av drivmedel bilen har, världsläget och hur många mil man kör i månaden kan kostnaden variera stort. Just nu är förbränningsbränslen dyra och kostar mycket pengar för de som dagspendlar med bensin- och dieselbilar. Elbilsägare har däremot inte like hög är drivmedel kostnad. För att få ett hum om hur mycket pengar du kommer behöva lägga på bränsle i månaden kan du räkna: (antal mil per månad x bilens bränsleförbrukning) x bränslepriset.

Däck

Bilens däck ska bytas två gånger per år. Detta kan göras på egen hand eller på en däckfirma. Gör du det på egen hand och du kan förvara dina däck själv så slipper du betala priset som däckfirman tar. För byte och förvaring brukar däckfirmor ta ca 300-700kr. Dock behövs en del utrustning för att byta däck på egen hand (bland annat en domkraft och fäljkors) som kan kosta vid inköp. Däcken slits också vid användning och behöver bytas med några års mellanrum. Beroende på vilken typ av däck man köper och dess kvalitet kostar de olika mycket. De kan kosta allt från 300kr styck till flera tusentals kr styck.

Reparation

Bilar går sönder, det är något man som bilägare får räkna med. Därför är det viktigt att kontrollera bilen ordentligt innan köp och titta på skadehistoriken. Men, skador kan komma oförutsett också. Därför är det viktigt att ha en bilbuffert för oförutsedda saker så som reparation eller böter. Bufferten ska gärna vara så hög som möjligt för att kunna täcka det som behövs.

Övriga utgifter

Andra saker som behöver räknas in i bilbudgeten är till exempel spolarvätska och prylar till bilen som kan vara bra att ha, så som mobilhållare, sätesskydd, bur till djur, barnstolar och så vidare. Det är också bra att räkna in kostnad för biltvätt och städning av bilen.

Läs mer:

Hur väljer jag rätt bil?

Köpa eller leasa bil – vad är bäst för dig?

4 saker att tänka på vid bilköp

Världens 5 dyraste bilar –  så dyr är den dyraste bilen!