Momssmittad bil – vad betyder det?

Momssmittad bil – vad betyder det?
14/09/2020 lmg
momsmittad bil carswipe
2 minuters läsning

Momssmittad bil – vad betyder det? Om bilen har varit i privatpersoner ägo är momsen inte längre avdragsgill vid leasing. Det kallas för att bilen är momssmittad.

Momssmittad bil – vad betyder det? Den 1 november 1995 infördes nya, EU-anpassade momsregler för handel med begagnade varor. En effekt av förändringen var att bilhandeln inte längre kan göra momsavdrag för inköpta bilar. En så kallad fiktiv moms. Innebörden av detta är att kostnaden på lagervärdet ökade med motsvarande 20 procent.

Slopandet av den fiktiva momsen gäller endast när bilhandeln eller andra företag köper in begagnade bilar från privatpersoner, för dessa är alla framtida möjlighet att kunna lyfta momsen försvunnen. Detta kallar bilbranschen att bilen är momssmittade.

Osmittade bilar

Motsatsen till momssmittad bil, osmittade bilar, är de som är äga av leasingbolag. Momsen är även avdragsgill för bilhandeln vid inköp av en begagnad leasingbil. Så länge bilen ägs av företag kan du lyfta momsen. Detta är möjligt fram till den dagen då den får en privat ägare. Bilen kan bli smittad även om ett företag äger den. Hur funkar det? Det är möjligt om bilen finns i företagets balansräkning endast en kortare tid.

Så länge företagskunder och leasingbransch endast i begränsad omfattning köper begagnade bilar, påverkas inte andrahandspriset på bilen av huruvida det är en momssmittad bil. Det förekommer dock en begränsad handel med osmittade bilar på andrahandsmarknaden.

Finansbolagens intresse

Finansbolagen har ett intresse av att återfinansiera dessa bilar. Detta för att hålla volymen. innan de försvinner ut på den privata andrahandsmarknaden för alltid och inte kan leasas med samma förmån för bolagen. Läs mer om billån och hur du finansierar ditt bil köp via vår partner Lån & Spar Bank här

Går du i tankarna att köpa eller att sälja din begagnade bil? Besök Carswipe och läs mer om hur det funkar att genomföra din bilaffär via vår plattform.

Sälj din leasingbil direkt online till någon av våra 250 anslutna och verifierade bilhandlare