Det här måste du veta innan du köper begagnad bil privat
Går du i tankar om att köpa en begagnad bil men är osäker på om du vågar köpa av en privatperson? Det finns fallgropar som är lätta att trilla i för den som inte har koll. Vi reder ut vad som gäller och hjälper dig minimera risken för misstag.
Andra lagar gäller
När du köper en begagnad bil av en bilhandlare är du skyddad av konsumentköplagen, vilket innebär att du aldrig kan få sämre villkor av en bilhandlare än vad som står i lagen.
Enligt konsumentköplagen har du rätt att reklamera bilen om den visar sig ha varit felaktig från början, det vill säga, har ett ursprungligt fel. Villkor i köpekontraktet där du får sämre rättigheter än vad som sägs i konsumentköplagen är ogiltiga.
Köper du bil av en privatperson gäller inte konsumentköplagen. Istället finns köplagen, som inte är en tvingande lag utan det är vad du och säljaren kommit överens om som gäller i första hand. Du kan inte ångra köpet och du har ingen garanti. Därför blir det extra viktigt att kolla upp bilen och säljaren före köpet.
Vad måste du alltid göra när du köper begagnad bil?
Vad ska du ha bilen till?
Innan du börjar söka efter drömbilen på nätet finns det några grundläggande frågor du måste hitta svaren på: Vad är det för slags bil du vill ha? Och hur mycket pengar du kan lägga på att köpa den?
Den första frågan hittar du svaret på genom att tänka efter vad du ska använda bilen till. Är det för att transportera familjen till träningar och dig själv till jobbet varje dag? Eller är det en bil som mest används i semestertider? Är det viktigt med mycket bagageutrymme eller är det höga farter du drömmer om? Alla dessa frågor och många fler därtill gör dig till en bättre bilköpare.
Med dessa grundläggande frågor ur världen kan du börja leta dig fram genom bilmärken, modeller, vad bilen ska köras på och alla andra spännande frågor.
Se till att alla papper är i ordning
Alla bilar ska ha en servicebok – som idag kan vara antingen fysisk eller digital. Den ska du både få inspektera innan det blir affär och få med dig om du bestämmer dig för att köpa. I serviceboken ska alla reparationer och servicetillfällen noteras, så den är en bra guide till vilket skick bilen du har framför dig egentligen befinner sig i. Det ska även finnas papper från den årliga besiktningen. Har det skett större reparationer bör det även finnas dokumentation på dem.
Kolla upp all information om bilen
Med hjälp av registreringsnumret och BankID går det att få fram skulder, information om när bilen besiktigades senast, hur många ägare den haft, tillverkningsår och mycket annat. Du kan även ringa din närmaste märkesverkstad och säga att du är spekulant på en bil. De kan ofta hjälpa dig med servicehistorik och att ta reda på servicekostnader. Om bilen har kamrem och den snart ska bytas så kan det resultera i en obehaglig överraskning.
Checklista för att köpa bil av privatperson
- Provkör bilen
- Undersök att säljaren verkligen äger bilen
- Säkerställ att inga skulder finns på bilen
- Kolla servicehistorik
- Skriv köpeavtal
Ska du sälja din bil privat?
Läs våra 10 Tips för dig som ska sälja bil privat – den innehåller bland annat:
- Sätta pris på bilen
- Besikta och serva bilen
- Annonsering av din bil
Läs mer om att sälja bil privat.