Volkswagen utvecklar nytt drivsystem för elbilar

Volkswagen utvecklar nytt drivsystem för elbilar
23/02/2023 frida
2 minuters läsning

Volkswagen utvecklar ett helt nytt eget drivsystem för elbilar

Volkswagen rapporterade att de kommer att börja utveckla komponenter till sina drivsystem för elbilar. Det är ett helt nytt drivsystem som Volkswagen själva, det nya systemet kommer att vara upp till 20 procent mer effektivt jämfört med tidigare.

Presentation av nya systemet

Under Tech Day 2023 kommer Volkswagen att presentera och visa upp sina framtida innovationer med stort fokus på drivsystemet för elbilar. Just nu utvecklar tillverkaren det och håller det därmed internt. Det som kommer att utvecklas är pulsväxelriktare samt värmeledningssystem. Volkswagen hamnade även på listan för de populäraste elbilarna under 2022, läs mer här.

Pulsväxelriktaren drivlinans hjärna

Det är pulsväxelriktaren som är själva hjärnan i den elektriska drivlinan och har därmed hand om effektiviteten och prestandan. Teknikens värld rapporterar om att koncernens utvecklare har designat om det från grunden både när det kommer till hårdvara och mjukvara. De använder sig av modulär princip, som betyder stor flexibilitet samt att komponenten kan användas till allt från serieproduktionsbilar till sportbilar med effekt på över 500 kW.

Värmeledningssystemet

En annan komponent som Volkswagen arbetar med är den så kallade värmeledningssystemet. Det är en motsatt lösning jämfört med pulsväxelriktaren. I dags läget är systemet modulärt men kommer i framtiden att vara en kompakt integrerad termomodul. Anledning är att den kommer att bli lättare, mer robust samt mer effektiv än den nuvarande. Sammanlagt ska effektiviteten vara upp till 20 procent bättre än tidigare. För att det ska gynna både företag och kunder, det kommer i sin tur minska på kostnaderna i längden.

Målet med arbetet är att uppnå tekniskt ledarskap även inom elektronisk mobilitet. Det är även därför som de förlitar sig på den interna kompetensen samt battericeller och elmotorer. I framtiden har Volkswagen som ambition att vara en av de enda biltillverkarna i världen som har möjlighet till att erbjuda ett holistiskt optimerat komplett system. Enligt Thomas Schmall medlem i Volkswagen Groups styrelse.

Fler artiklar med rolig bilfakta, var femte bil i Sverige är vita.

Källa: Teknikens värld.