Sälja leasingbil eller företagsbil

Sälja leasingbil eller företagsbil
31/05/2023 ivan
2 minuters läsning

Det kan vara komplicerat att sälja en leasing eller företagsbil. Olika bud gäller om du leasar via företag och sen om du vill sälja till en privatperson eller bilhandlare. Vi hjälper dig att hitta rätt i djungeln.

Vad som är viktigt att ha koll på när du vill sälja din leasing eller företagsbil är ditt leasingavtal. Vad gäller angående överlåtande, lösensumma eller efter leasingperioden löpt ut. Är det en företagsbil måste du även hålla reda på momsen.

Om man vill sälja leasingbil eller företagsbil finns det flera saker man bör tänka på innan man skrider till verket. Speciellt om du har tänkt sälja din leasingbil eller företagsbil till en privatperson.

Detta då reklamationsrätten för ursprungliga fel på firmabilen är 3 år för näringsidkare, om du väljer att sälja till en privatperson. Detsamma gäller ej om du säljer en företagsbil direkt till en bilhandlare.

Så skulle det alltså visa sig att bilen är defekt på grund utav ett ursprungsfel slipper du ansvaret som säljare av företagsbilen. Därför ska du sälja tjänstebilen direkt till bilhandlare.

Hur fungerar moms när du säljer företagets bil eller en leasingbil?

Om du som företagare säljer en bil har du rätt att ta ut moms endast om du hade rätt att göra avdrag för moms när du först köpte företagsbilen.

Kan Carswipe hjälpa mig att sälja leasingbil?

Ja, på Carswipe kan vi hjälpa dig att sälja leasingbil. Ta kontakt med oss och boka in ett besök. Vi kommer då till dig och genomför ett test på bilen, tar bilder och information som krävs och sedan låter vi våra anslutna bilhandlare bjuda på din bil i 48 timmar. Vid försäljning så ser vi till att inköpet går rätt till och följer dom bestämmelser som finns. Du behåller såklart bilen under uppdraget och kan använda den som vanligt.