När ska bilen servas? Då är det dags att serva bilen

När ska bilen servas? Då är det dags att serva bilen
16/03/2023 frida
2 minuters läsning

Är det dags att serva bilen? Detta kan vara bra att känna till innan

Varför ska man serva bilen? När vet jag att det är dags att serva bilen? Vi guidar dig igenom vad service innebär och när det är dags för din bil att lämnas in på service.

Att serva bilen och dess fördelar

Vissa anser det vara onödigt att serva bilen. En del av det som görs under service är saker man kan göra hemma, exempelvis kolla olja, titta till andra vätskenivåer, däcktryck med mera. Det kan går att göra hemma men under en service utförs fler saker än så. Vi har tidigare skrivit om vad du ska tänka på när du servar bilen.

När din bil lämnas in för service utförs det av en mekaniker som går igenom bilens alla arbetande delar. Mekanikern arbetar utifrån en fast checklista där viktiga delar byts ut och andra delar kontrolleras. Under service kan mekanikern upptäcka fel innan det uppstår eller fel som du kanske inte skulle sett hemma. Vanligtvis är det mycket billigare att åtgärda ett begagnat fel innan något händer jämfört med att vänta tills olyckan väl är framme.

Det finns flera fördelar med att serva bilen. Ett flertal försäkringar som inte gäller om inte bilen servas regelbundet. Dessutom finns det även några som erbjuder förmåner som exempelvis fri assistans om du väljer att serva bilen hos de.

När ska man serva bilen?

Alla bilar är byggda på olika sätt och har därmed olika serviceintervall. Det finns olika typer av serviceintervall, exempelvis milbaserad alternativt årsbaserad. Vad som gäller för din bil finner du i instruktionsboken, där kan det stå att den behöver service efter vart 1500:e mil eller var 12:e månad.

Det betyder med andra ord att om du kör 3000 mil per år kommer bilen att behöva service två gånger. Om du skulle köra mindre än 1500 mil per år skulle du bara behöva serva den var 12:e månad. Information för hur intervallet ser ut för din bil.

I takt med att tekniken hos bilar växer har vissa bilar idag ett så kallat kondotionsbaserad service. Det betyder att bilen indikerar när det är dags för service.

Carswipe samarbetar med Carjoy där vi erbjuder dig som kund service och reperation där du finns. Läs mer här.

Önskar du att sälja din bil? Ta in bud från över 250 anslutna bilhandlare i hela landet och sälj utan kostnad här