Hur lång tid tar det egentligen att ladda en elbil?

Hur lång tid tar det egentligen att ladda en elbil?
16/02/2021 lmg
hur lång tid tar det att ladda min elbil
2 minuters läsning

Hur lång tid tar det att ladda min elbil?

Det finns inget självklart svar på den frågan. Det beror på flera faktorer. Batteristorleken, den inbyggda laddkapaciteten i bilen och vilken laddlösning du har tillgång till. Men oftast räcker det gott och väl att ladda hemma med normalladdning och nyttja semi- och snabbladdning när du är på längre resor.

Ladda elbil hemma – så lång tid tar det

Det går att ladda en elbil och en laddhybrid från en vanlig väggkontakt men det rekommenderas inte i längden. Dels för att du inte utnyttjar bilens laddningskapacitet, dels för att det finns säkerhetsrisker om du inte har koll på husets elinstallation. Eldragningen i en villa är inte byggd för långvarig laddning av elbilsbatterier.

Om elbilen laddas via ett vanligt eluttag är det inte tillåtet att använda en strömstyrka på mer än 10 ampere. Det ger en maximal effekt på 2,3 kW, vilket motsvarar mellan 1 och 1,5 mils körning per timme du laddar. Med en laddstation hemma kan du öka amperestyrkan på säkringen, och därmed ladda betydligt snabbare. Bara genom att öka säkringen från 10 till 16 ampere, kan du ladda med 3,6 kW – det motsvarar upptill 2 mils körning per timme du laddar!

Olika typer av laddare för elbil

Det finns tre olika former för laddning: Snabbladdning, semi-snabbladdning och normalladdning. Normalladdning är det mest praktiska och kostnadseffektiva alternativet och den typ av laddning som man oftast använder sig av hemma. Laddhastigheten vid en hemmaladdstation är 3,6 kW vid 16 A. Undrar du hur lång tid det tar att ladda en elbil ska du tänka på att de flesta av oss inte behöver mer energi än vad en normalladdning ger, för att få sin elbils-vardag att fungera bra. Vi laddar på natten och bilen är klar att använda på morgonen.

Semisnabb- och snabbladdning är de laddalternativ vi i främst hittar på laddstationer längs vägarna. De laddar bilarna betydligt snabbare, men till ett högre pris.


Vill du läsa fler nyheter om just Elbilar?

Elvägar är bilens enda realistiska framtid

Begagnade bilar är hett – Hetaste trenden i bilbranschen