Elbil eller laddhybrid vad ska man välja 2023?

Elbil eller laddhybrid vad ska man välja 2023?
09/03/2023 frida
2 minuters läsning

Att välja el eller laddhybrid

Att välja el eller laddhybrid, det är frågan. Det kan vara ett svårt val att välja mellan de olika drivmedlen. Vad skiljer egentligen de åt? Vi har förklaringen om skillnaden och hur du ska tänka när du står inför valet mellan de två.

Den omtyckta elbilen

Under de senaste åren har vi sett ett stort ökat intresse av elbilen. Du kan läsa mer här. En elbil är ett miljövänligt val då fordonet endast drivs av en eller flera elmotorer. Det finns flera positiva föredelar med elbilen, varav den största är att den är den mest miljövänliga val av bil. Andra fördelar med elbil är att de går väldigt tyst jämfört med en bensin eller dieselbil. Vid acceleration går det inte att undgå den tysta motorn. Om du skulle sakna ljudet av motorn, har vi skrivit en artikel om hur du får tillbaka motorljudet. Elbilen har även flera tekniska fördelar med smarta egenskaper. Till exempel avancerade GPS-system, snabbare körning, mycket bra reaktionsförmåga, möjlighet till att ta ut svängarna, banbrytande batteriteknik som går framåt och sensorer som känner av minsta rörelse både inne och ute.

Laddhybrid och dess fördelar

En annat drivmedel som växt under de senaste åren är laddhybrid, även kallad plug-in-hybrid. Den består av två motorer en förbränningsmotor och en elmotor. Laddhybrid har likt elbilar ett batteri som kan laddas via elnätet. Däremot har batteriet lägre kapacitet och kan ofta bara driva bilen cirka 3-5 mil. Utöver batteriet tankas laddhybriden med antingen bensin eller diesel, vanligtvis är det bensin.

Vad ska man välja – elbil eller laddhybridbil?

Med elbil behöver du tänka på att ha tillgång till laddning hemma.Det är även viktigt vara uppmärksam på laddstationer längs vägen för att ha koll på vart du skulle kunna ladda bilen. Laddhybriden drivs delvis på el, dock under inte lika lång räckvidd sedan tar bensin över för att fortsätta körningen. En laddhybrid passar dig som har möjlighet till att ladda eller för dig som inte känner dig osäker på att köpa en helt eldriven bil. Elbilen passar dig som har möjlighet till att ladda. När du står inför valet se därför över dina behov och vad bilen ska användas till då den ska vara ett hjälpmedel och underlätta för dig.

Källa: Renaultförsäkring & Miljöfordon.