Begagnade bilar allt dyrare – råden till dig som ska byta bil

Begagnade bilar allt dyrare – råden till dig som ska byta bil
04/10/2022 ivan
2 minuters läsning

Bilbranschen ser inte längre ut som tidigare

Skenande drivmedelspriser, stigande ränta, inflation, långa leveranstider, EU-förbud mot förbränningsmotorer och ett omvälvande teknikskifte. Det är många faktorer som kommer påverka priset på begagnade bilar de kommande åren.

Priserna på begagnat har rusat och det är svårt att få tag på nya bilar med någorlunda kort leveranstid. Den som köpte rätt bil för några år sedan kan i dag sälja den till samma pris, eller till och med göra vinst, och därmed ha ägt och kört bil extremt billigt.

Detta visar på att den gamla sanningen, som sa att en begagnad bil tappar cirka 50 procent av sitt värde på tre år, inte längre gäller.

Enligt analytiker på bilpriser så finns flera faktorer som driver upp priserna på begagnat för tillfället. Bedömningen är att det kommer finnas ett underskott på nya och nästan nya bilar de närmaste åren. Den viktigaste anledningen stavas komponentbrist, vilket har resulterat i omfattande produktionsstopp med långa leveranstider på nya bilar som följd.

Om jag är sugen på att byta bil fast jag egentligen inte har ett jättestort behov, ska jag avvakta då?

Analytiker och experter menar att det är rätt läge nu. Det lär heller inte bli billigare i framtiden, speciellt inte med den inflation som vi har nu. Visst finns det faktorer som kan pressa ner begagnatpriserna, men det är fler faktorer som påverkar uppåt. Bedömningen är att begagnatpriserna kommer att vara fortsatt höga de närmaste åren. Vi tror att det bästa tillfället att göra affär är i dag. Och det var det i går också.