15 bra saker att ha i bilen – se vår checklista

15 bra saker att ha i bilen – se vår checklista
27/01/2022 lmg
15 bra saker att ha i bilen carswipe
4 minuters läsning

Vår lista på 15 saker du alltid bör ha i bilen

Enligt den svenska lagstiftningen behöver man som bilförare endast ha med sig en varningstriangel i bilen. På Carswipe skapar vi säkra och trygga bilaffärer och vill därför att ni ska ha koll på allt ni behöver om en olycka är framme. För att vara på den säkra sidan har vi på Carswipe listat 15 bra saker att ha i bilen för att göra din bilresa så säker som möjligt.

Checklista 15 bra saker att ha i bilen:

1. Varningstriangel

Det är lag i Sverige på att ha en varningstriangel i bilen. Den ska placeras en bit ifrån bilen så att dina medtrafikanter uppmärksammar dig i god tid.
Lär dig mer om vad som gäller vid nödstopp.

2. Reflexväst

När olyckan är framme och du behöver stanna och gå av bilen vid en trafikerad väg kan det vara bra att synas med en reflexväst. Speciellt i vintermörkret om du ska gå längs vägen.

3. Första hjälpen-kit

Man vet aldrig vad som kan hända under en bilresa. Plåster, handsprit, sax eller elastisk binda kan underlätta alla olika sorters av situationer som kan uppstå.

4. Ficklampa

I alla situationer kan en ficklampa vara bra att ha. Den tar inte så stor plats och kan ersätta ficklampan i din mobil om den har slut på batteri. På tal om batterier – det kan vara bra att ta med sig ett par extra så att du alltid har några i reserv.

5. Bogserlina

Behöver din bil hjälp på traven kan det vara bra att ha en bogserlina med i bilen. En förutsättning är att din bil är försedd med dragkrok.

6. Startkablar

Äger du en bil som är kompatibel med startkablar kan det vara en god idé att ha ett par liggandes i bilen. Skulle bilen behöva startas behöver du inte förlita dig på andra förare att de har och speciellt om du befinner dig där det är folktomt.

7. Spolarvätska

Visste du att du kan få böter av att inte ha tillräckligt med spolarvätska i vindrutetorkarna? Bristen på spolarvätska kan även förvärra din sikt om rutan är smutsig. Se till att spolarvätskan är påfylld innan avfärd eller ha en liten dunk med i bilen i nödfall.

8. Tändare

Skulle du fastna med bilen ute i vildmarken kan en tändare underlätta. Använd som ficklampa eller gör upp en eld om behovet skulle finnas där.

9. Filtar

Att ha med sig en filt i bilen är alltid en bra idé. Speciellt under vinterhalvåret om du skulle köra fast, men den kan också behövas vid utflykter och om du ska lasta något som kan skada eller smutsa ner klädsen.

10. Bensindunk

När du minst anar det kommer soppatorsken och då kan det vara bra att ha en bensindunk i bilen. Tänk på att den utgör en brandfara om den är full. En tom bensindunk funkar lika bra. Då behöver du bara gå till närmsta bensinmack och fylla på.

11. Vattenflaska

Vatten kan vara bra för många olika anledningar, inte minst om du är törstig. Barnen kanske har kladdat i baksätet och behöver tvätta händerna. Det smarta är att du bara kan fylla på den vid varje tillfälle.

12. Snacks

Ska du spendera en längre tid i bilen kan det vara bra att förbereda med snacks så att du håller både humöret och energin uppe. Både du själv och dina passagerare kommer att vara tacksamma.

13. Solglasögon

Vi vet alla hur irriterande det är när vi inte kan se något när solen lyser lågt och ingen förväntar sig att du alltid ska komma ihåg att ta med ett par. Ta dina minst använda solglasögon och låt de ligga i bilen tills du behöver dem.

14. Powerbank/Mobilladdare

Behöver vi ens nämna varför det är bra att ha med sig en powerbank eller mobilladdare? Att kunna nå någon är A och O vid alla tillfällen under en bilfärd, inte minst om olyckan varit framme.

15. Isskrapa

En nödvändighet att ha i bilen under vinterhalvåret är en isskrapa. Det underlättar definitivt alla kalla morgnar.